Eenzijdige beeldvorming

Media zoeken het conflict

Media mijden het debat

Mensen met een migratieachtergrond zijn oververtegenwoordigd in de nieuwsberichtgeving, en niet op een goede manier. Vooral tv-nieuwsuitzendingen zijn doordrenkt van pessimisme rond intercultureel samenleven. Nieuwsfeiten worden gekaderd als een conflict tussen witte en andere Vlamingen, waarbij de media de witte middenklasse bedienen. Hun denkkader bepaalt wat nieuws is en hoe dit wordt gebracht.

Mediadebatten over intercultureel samenleven worden gedomineerd door blanke, hoogopgeleide mannen van middelbare leeftijd. Zij vertolken slechts één perspectief, dat wordt voorgesteld als neutraal. Mensen met een etnisch-culturele achtergrond willen meepraten, hun stem laten horen. Maar zij krijgen moeilijk toegang tot de media. Het gevolg is dat een karikatuur als de ‘mediamoslim’, die niets te maken heeft met de realiteit, vrij spel kan krijgen.

Het Minderhedenforum wil:
- een journalistiek van toenadering en empathie in plaats van een van polarisatie en conflict.
- diepgaande berichtgeving, met kennis van zaken, waarbij journalisten de tijd krijgen om zich in te werken in een thema, om dan genuanceerd verslag uit te brengen over de diverse samenleving.

Print deze pagina