website_Tekstballon_pers MF_web_finaal

Rapport: Subsidieren om te discrimineren?

Tien jaar na de invoering van de dienstencheques gaat twee derde van de 251 benaderde kantoren nog steeds in op de vraag ‘geen allochtoon te sturen’. Volgens een steekproef van het Minderhedenforum gaat ook de publieke sector niet vrijuit. ‘ Meer efficiënte onderzoeksmethodes zijn meer dan hoogdringend nodig. We gaan toch niet blijven subsidiëren om te discrimineren?’

Het Minderhedenforum deed een mystery-calling naar 251 dienstenchequebedrijven. Hierbij werd steeds op dezelfde manier gepolst naar een poetshulp waarbij gevraagd werd om daarbij “geen allochtoon te sturen”.

62.5 procent van opgebelde bedrijven zocht daarop direct een poetshulp zonder migratieroots. Vijf procent stelt toch een kandidaat voor met een migratieachtergrond, maar drong niet aan als de klant het voorstel weigert. Ruim twee derde van de bedrijven discrimineert dus.

Witte sector  

Opvallend en schokkend is dat ook de publieke sector niet het goede voorbeeld geeft. Van de opgebelde OCMW’s en PWA’s willigen maar liefst 3 op 4 het vezoek in.

Het rapport vindt u hier.

De factsheet kan je hier bekijken.

Print deze pagina
Terug naar het overzicht