website_Tekstballon_pers MF_web_finaal

Ongeloof troef bij het Minderhedenforum

Vlaams minister van Samenleven en Gelijke Kansen Bart Somers selecteert het Minderhedenforum niet langer als kandidaat-participatieorganisatie. “Een onbegrijpelijke beslissing”, zo reageert Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.  

Aan het einde van de werkdag op 9 november ontving Landry Mawungu telefoon van het kabinet Somers. Een langverwacht telefoontje, dat niet het nieuws bracht dat de organisatie verwachtte. Minister Bart Somers heeft immers de volledig nieuwe organisatie Join.Vlaanderen gekozen als participatieorganisatie, en niet het Minderhedenforum.  

De reden is tot nu toe onduidelijk. De doelstellingen en methoden van het Minderhedenforum zouden niet langer tegemoetkomen aan de visie van de minister. Landry Mawungu: “We wachten nog op meer inhoudelijke duiding voor deze onbegrijpelijke beslissing, die ons enkele minuten voor het verschijnen in de pers werd meegedeeld zonder veel uitleg.”  

“Het Minderhedenforum evolueerde het afgelopen jaar van een klassieke koepelorganisatie van etnisch-culturele verenigingen naar een netwerkorganisatie. We brengen experten, academici, organisaties en burgers samen om te timmeren aan een inclusieve samenleving, zowel in concrete projecten op het terrein als via onderbouwde beleidsaanbevelingen. We nemen al jaren de rol op van belangenbehartiger van de rechten van etnisch-culturele minderheden. Een constructieve, maar wel kritische en onafhankelijke stem met twintig jaar expertise.  Spijtig genoeg zijn dit eigenschappen die middenveldorganisaties steeds vaker niet in dank worden afgenomen”, aldus Landry Mawungu. 

 

 5737bad8ffeee3bcc5c21dcb42af8487.jpg

 

Terug naar het overzicht