website_Tekstballon_pers MF_web_finaal

Minderhedenforum tevreden dat persoon die racistische commentaren op Facebook verspreidt wordt veroordeeld.

Toen de 23 jarige Kerim Akyil, een Belg met Turkse migratieachtergrond uit Houthalen-Helchteren, bij een aanslag omkwam in Istanbul, verschenen er verschillende racistische commentaren als “een turk minder”, “het is gene belg” en “nog velen te gaan hopelijk” op Facebook. De vader reageerde emotioneel en Unia stelde zich burgerlijke partij en diende klacht in.

Vandaag kwam er een vonnis. De persoon die racistische opmerkingen schreef werd veroordeeld tot 6 maanden effectieve celstraf en een geldboete van 4000euro. Het was blijkbaar niet de eerste keer dat hij haat zaaide.

Einde aan straffeloosheid

“Het is een belangrijk signaal dat online haatspraak wordt aangepakt. Het overschrijdt de grenzen van de vrije meningsuiting.  Racistische hatespeech op online fora gaan niet over het uitdragen van een mening, maar over het schaden van de waardigheid, over het ontmenselijken van personen of groepen. En helaas is er de trend waarbij meer en meer stereotyperende, discriminerende commentaren de online fora vervuilen en het sociaal weefsel van onze samenleving aantasten” zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum.

“Personen met een migratieachtergrond krijgen regelmatig racistische bagger over zich heen op sociale media. Zo was er vorige zomer het geval van Ramzi Kaddouri die in Marokko om het leven kwam door een ongeluk met een quad. Internetfora werden omzeggens overspoeld door boodschappen die ronduit racistisch waren. Ik ben daarom tevreden dat deze zaak niet onbestraft blijft. Racistische haatspraak op straat én achter de computer thuis, zijn strafbaar.”

 

Print deze pagina
Terug naar het overzicht