website_Tekstballon_pers

Minderhedenforum reageert op getuigenis over racisme van Belg met Aziatische roots

13 juli 2017 - Nummer 29? Of is het nummer 19? Op deze manier werd Tae-Yoon Michielsen onthaalt in een bedrijf voor een werkopdracht. Hij zette zijn verhaal op Twitter en ondertussen is het al duizenden keren gedeeld. Voor het Minderhedenforum is deze getuigenis geen alleenstaand geval. Racisme tegenover mensen van Aziatische origine bestaat, ook al blijft het onder de radar.

Die onzichtbaarheid wordt verward met het niet ervaren van racisme en discriminatie. Dit is een typisch geval van ‘wat ik zelf niet zie, bestaat dus niet’.  

Het probleem zit ook bij de media. Bij discriminatie en racisme maken we niet snel de associatie met mensen van Aziatische origine. Maar men beseft niet hoe vaak dit ook voorkomt bij hen.

Veel mensen hebben te maken met stereotypen. Een r veranderen in een l, spleetogen nadoen, de Chinese taal al ridiculiserend willen nabootsen... Maar ook de typische uitspraken zoals de verwijzing naar een menukaart. Het zijn klassiekers. Om dergelijke stereotiepe en racistische uitspraken tegen te gaan, speelt de erkenning en de beeldvorming een cruciale rol. 


Print deze pagina
Terug naar het overzicht