website_Tekstballon_pers

Minderhedenforum juicht laatste werkloosheidscijfers niet toe

2 juni 2017 - Deze week pakte het kabinet van Muyters (N-VA) uit met cijfers over de dalende werkloosheid. Helaas valt er weinig te juichen voor de al erg ondermaats participerende groep met migratieachtergrond. Overal daalt de werkloosheid, behalve bij mensen met een migratieachtergrond. En dat ligt niet aan de conjunctuur, maar wel aan het beleid. Tijd om personen met een migratieachtergrond opnieuw als doelgroep te erkennen. En om eindelijk werk te maken van een non-discriminatiebeleid die naam waardig is.

Waar blijft het beleid?

Het beleid werd de afgelopen jaren kleurenbeleid. Het kenmerk migratieachtergrond sneuvelde helaas volledig bij de regionalisering. Het Vlaamse doelgroepenbeleid ziet de kansengroep met de laagste arbeidsdeelname van alle EU-landen dus niet langer als doelgroep. Het is absurd dat het Vlaamse doelgroepenbeleid de groep die al jarenlang met een enorme achterstand kampt niet als doelgroep wil erkennen. Bovendien werd afgelopen jaren het beleid evenredige arbeidsdeelname grondig hervormd, de focus op kansengroepen verwaterde en de diversiteitsplannen naar de ondernemingen werden afgeschaft. Het is de hoogste tijd om te evalueren of die aanpak wel de juiste was.

Slechtste leerling van Europa

Vorige week tikte Europa ons land nog op de vingers in het Belgische landenrapport, omdat we al jarenlang bij de slechtste leerlingen behoren van de EU-klas. De kloof kan alleen verder vergroten, omdat de werkloosheidsgraad stijgt voor personen met migratieachtergrond, terwijl die daalt voor werkzoekenden zonder vreemde roots. Minister van Werk, Muyters verklaart de stagnatie van werkloosheid van personen met een migratieachtergrond door de recente migratiegolf. Terwijl de meeste vluchtelingen en asielzoekers de weg naar de VDAB nog niet hebben gevonden en dus nog niet als werkzoekend zijn geregistreerd. Minderhedenforum roept het beleid op om de EU-aanbevelingen ernstig te nemen om van de toegang tot de arbeidsmarkt een top-beleidsprioriteit te maken. 

Meer nodig dan alleen zelfregulering, net als in de sport

Tenslotte is discriminatie een belangrijke verklaring waarom de werkloosheid bij personen met een migratieachtergrond niet daalt. Het huidige sensibiliserings- en zelfreguleringsbeleid volstaat niet om werkgevers te overtuigen hun vooroordelen achterwege te laten. Minderhedenforum roept de Minister op om eindelijk werk te maken van een handhavingsbeleid met tanden. Want net als in de sport, is er bij misbruik meer nodig dan zelfregulering. Geef de inspectie eindelijk met praktijktesten het middel in handen om het misbruik op te sporen en aan te pakken. 

Print deze pagina
Terug naar het overzicht