website_Tekstballon_pers

Minderhedenforum betreurt berichtgeving over Roma in Gent

6 november 2017 - Het Minderhedenforum vertegenwoordigt en behartigt de belangen van etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen en Brussel, waaronder Roma en woonwagenbewoners. We betreuren dan ook de berichtgeving van de voorbije dagen rond Roma en de woonsituatie in Gent. Daarom willen wij graag enkele dingen rechtzetten. Ten eerste het gebruik van de term "romazigeuners" en ten tweede de daklozenproblematiek bij verschillende Roma gezinnen. 

Het Minderhedenforum streeft naar een correcte beeldvorming van etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen en Brussel en betreurt daarom de berichtgeving van de voorbije dagen rond Roma. Allereerst willen we erop wijzen dat de term “romazigeuners” verkeerd is. De juiste term is “Roma”. De term “Zigeuner” is een term die door de Roma zelf verworpen wordt omdat het een negatieve connotatie heeft en verwijst naar de gruwel van WO II. Voor de Roma is dit zelfs een scheldwoord. Daarom dat bepaalde steden en gemeenten in Vlaanderen de term hebben geband uit hun vocabulaire.

Ten tweede stelt het Minderhedenforum vast dat de daklozenproblematiek bij verschillende Roma gezinnen meer en meer toeneemt. Vooral in grote steden, zoals in de stad Gent, neemt het aantal Roma daklozen toe. Via veldwerkers op het terrein krijgen we signalen dat elke dag meer en meer gezinnen op straat en in de parken slapen, waarop ze tenslotte hun toevlucht nemen tot het kraken van een gebouw. Vaak hebben ze geen andere opvangmogelijkheid. Het betreft bovendien ook grote gezinnen met kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

Het Minderhedenforum vraagt het beleid om hier extra aandacht voor te hebben, want desondanks het bestaande aanbod van reguliere opvangmogelijkheden van verschillende Vlaamse steden, vinden deze specifieke gezinnen de weg niet naar deze opvangmogelijkheden. Intensieve begeleiding via brugfiguren en mensen op het terrein is noodzakelijk. 

Print deze pagina
Terug naar het overzicht