website_Tekstballon_pers MF_web_finaal

Minderhedenforum berekende aantal zetels voor etnisch-culturele minderheden

Brussel 27 mei 2014 - De etnisch-culturele diversiteit gaat er niet op vooruit in het Vlaams en federaal parlement. Het Minderhedenforum noteert dat de grootste partij, N-VA, ontzettend slechte scores neerzet. Amper 2.63% van hun verkozenen heeft een migratieachtergrond. Groen heeft met 25% het grootste aandeel diverse volksvertegenwoordigers.

In totaal hebben slechts 7 volksvertegenwoordigers met een migratieachtergrond een plaats in het Vlaams Parlement. Hiermee blijft het aandeel etnisch-culturele minderheden steken op 5.65%. Op federaal niveau eindigen we op 6 verkozenen wat 6.90% betekent van het totale aandeel Nederlandstalige mandatarissen.

Partijen bekeken

Het Minderhedenforum bestudeerde alle zetels die een partij na de verkiezingen van zondag behaalde op etnisch-culturele diversiteit.  De winnende partij N-VA krijgt, op Open Vld na, het minste aantal volksvertegenwoordigers met een migratieachtergrond: 2 van de in totaal 76 behaalde zetels gaan straks naar een parlementslid met migratieroots.  De Open Vld-parlementsleden zijn allemaal ‘wit’. Van de 33 behaalde zetels gaat er geen enkele naar een persoon met een migratieachtergrond.

Bij de socialisten heeft 5 van de 31 volksvertegenwoordigers een migratieachtergrond. Bij de groenen zijn etnisch-culturele minderheden goed voor 4 van de 16 zetels.

De CD&V behaalde 45 zetels. Daarvan zijn er 2 voor parlementsleden met etnisch diverse roots.

De percentages: Groen wint

Als we die absolute cijfers in percentages gieten, dan pakt Groen uit met de meeste diversiteit. 25% van haar parlementsleden heeft een migratieachtergrond. De sp.a volgt de groenen met 16.13%. De Christendemocraten bungelen samen met de N-VA achteraan met respectievelijk 4.44% en 2.60%. Open Vld en Vlaams Belang hebben geen etnische diversiteit in hun parlementsrangen.

Een bijrol spelen

Het Minderhedenforum stelt vast dat de partijen mensen met migratieachtergrond op een lage positie zetten zodanig dat ze niet in het parlement komen. De hoofdrolspelers van de verkiezingen zijn wit. In een land dat altijd maar diverser wordt, is het bijzonder vreemd dat etnisch-culturele minderheden zelfs in de politiek een bijrol spelen.

Print deze pagina
Terug naar het overzicht