website_Tekstballon_pers

Historische doorbraak: Mystery calls op de Brusselse arbeidsmarkt goedgekeurd

6 juli 2017 - Vandaag kondigt Brussels Minister van Werk, Didier Gosuin (Défi) en Brussels staatssecretaris van Gelijke Kansen, Bianca Debaets (CD&V) aan dat mystery calls tegen discriminatie op de arbeidsmarkt zijn goedgekeurd op de ministerraad. Voor het Minderhedenforum is dit een overwinning voor de jarenlange strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Overwinning voor de democratische rechtstaat

Eind vorig jaar kondigde Gosuin praktijktesten door de inspectie aan om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Een primeur in België, die vandaag weer wat meer werkelijkheid wordt. Slachtoffers van discriminatie wachten al heel lang op een handhavingsbeleid die eind maakt aan de straffeloosheid. Dit is een overwinning voor de vele slachtoffers van discriminatie op de arbeidsmarkt. En een overwinning voor de democratisch rechtstaat. Want deze maatregel kan eindelijk komaf maken met de straffeloosheid. Voortaan wordt het recht op arbeid en de gelijke toegang tot jobs eindelijk een beetje meer afdwingbaar.

Brussel is de eerste overheid

Brussel is de eerste overheid in België die mystery calls en praktijktesten laat uitvoeren door de inspectie. De Raad van State heeft duidelijk groen licht gegeven voor praktijktesten en mystery calls door de inspectie. Nu duidelijk is dat er geen wettelijke bezwaren meer zijn, vindt het Minderhedenforum dat de federale en Vlaamse Regering praktijktesten invoeren voor hun inspectiediensten en komaf maken met het jarenlange gedoogbeleid inzake discriminatie.

Reactief en niet proactief

Volgens de communicatie zou de inspectie enkel optreden na een klacht op basis van sterke vermoedens van discriminatie. Helaas zijn klachten en meldingen van discriminatie vandaag slechts het topje van de ijsberg omdat slachtoffers niet altijd weten waar ze terecht kunnen of er niet de energie voor hebben. Nu het principe is goedgekeurd, wacht Minderhedenforum nog de uiteindelijke teksten af. Maar we zijn wel wel heel erg tevreden met deze doorbraak in de strijd tegen discriminatie.

Print deze pagina
Terug naar het overzicht