website_Tekstballon_pers MF_web_finaal

CAMPAGNE ‘NIET NORMAAL?!- STOP ETNISCH PROFILEREN’ REAGEERT OP RACISTISCHE FACEBOOKGROEPEN MET DUIZENDEN POLITIEMENSEN

PERSBERICHT 
 
Dinsdag 1 september 2020 
 
CAMPAGNE ‘NIET NORMAAL?!- STOP ETNISCH PROFILEREN’ REAGEERT OP RACISTISCHE FACEBOOKGROEPEN MET DUIZENDEN POLITIEMENSEN

In de Facebookgroepen “Thin Blue Line” en “PZA” stelden politiemensen expliciet dat ze bepaalde minderheidsgroepen zouden viseren. Dat dit zo openlijk en expliciet gezegd kan worden, zonder al te veel tegenspraak, doet vrezen dat de strijd tegen etnisch profileren bij de politie nog een lange weg te gaan heeft.

 

“Het baart ons zorgen dat ook vanuit de positie van leidinggevenden amper gereageerd wordt op zeer problematische, ronduit racistische uitspraken. Hiermee geven ze impliciet het signaal dat dit soort uitspraken (en gedrag) aanvaardbaar is en dat is zeer nefast voor de politiecultuur en -werking”, zegt Eveline Vandevelde. Indien hoger geplaatste leidinggevenden ook lid van deze groepen waren, hoe komt het dan dat dit soort uitspraken getolereerd werd?, vraagt Eveline Vandevelde van het platform ‘Stop etnisch profileren’ zich af. Uit een rapport van Comité P over intern racisme (2014) bij PZA bleek hoe belangrijk de rol van middenkader en hogere leidinggevenden is om normen te stellen en grenzen te trekken.

 

“Gisteravond meldden de beheerders van de besloten Facebookgroep ‘Thin blue line’ dat deze verwijderd is. Maar het is belangrijk dat deze groepen onafhankelijk onderzocht worden en dat er gepaste maatregelen genomen worden tegen gedrag en uitspraken die ingaan tegen de politiedeontologie en de wet”, zegt Eveline Vandevelde.

 

“Indien reeds acties werden ondernomen tegen problematische en racistische uitspraken die door actieve politiemensen werden gedaan in de groepen, vragen we ons af welke verdere stappen hierin verder ondernomen worden”, besluit Eveline Vandevelde.

 

De campagne ‘Niet Normaal?! – Stop Etnisch Profileren’ verenigt zeven Belgische mensenrechten-, jeugdwerk- en anti-discriminatieorganisaties en activist Yassine Boubout tegen etnisch profileren door de Belgische politie.

 

Meer informatie: https://stopethnicprofiling.be/etnisch-profileren/

 

Terug naar het overzicht