website_Tekstballon_pers MF_web_finaal

Meer niet-Belgische kiezers naar de stembus dan 6 jaar geleden

MEER NIET-BELGISCHE KIEZERS NAAR DE STEMBUS DAN 6 JAAR GELEDEN 

 

Campagne IK STEM OOK tevreden over effect van samenwerking met ruim 80 gemeenten 

 

Brussel, 12/10/2018 – Zondag nemen meer dan 41.000 niet-Belgen (33.663 E.U.-burgers en 8.092 niet-E.U.-burgers) deel aan de verkiezing van de Vlaamse gemeenteraden. Zo zijn er nu ruim 3.000 niet-Belgen meer geregistreerd als kiezer dan in 2012. IK STEM OOK - een campagne die mobiliseerde voor deze registratie - vindt dit een positieve evolutie. 

 

Meer dan 80 gemeenten hebben beroep gedaan op het informatie-materiaal en modeldocumenten van IK STEM OOK of nodigden de initiatiefnemers uit voor advies of infosessies. Het effect bleef niet uit. Gemeenten die extra inspanningen deden voor de registratie in samenwerking met IK STEM OOK zetten een opvallende goede score neer. Een paar voorbeelden: Hasselt telde in maart 2018 nog maar 269 registraties en 448 op 1 augustus. Brugge ging van 269 in maart naar 448 in augustus. Kuurne van 15 naar 43. Eeklo van 20 naar 53. Herent van 52 naar 122. Tienen van 59 naar 107. Opvallende stijgingen, tot meer dan verdubbelingen toe. Het versterkt IK STEM OOK om verder campagne te voeren en de politieke participatie niet over te laten aan het toeval. 

 

IK STEM OOK realiseert zich dat we nog een lange weg te gaan hebben om deze zeer mobiele gemeentebewoners te betrekken bij het lokale beleid. Wat niet-Belgen heeft overtuigd of tegengehouden kan zeker dieper onderzocht worden. Politieke participatie gebeurt ook niet alleen door deelname aan verkiezingen. Burgerparticipatie is een dagelijkse opdracht voor politici, administraties, middenveld en burgerinitiatieven. 

Hoe dan ook roept IK STEM OOK de stemgerechtigde niet-Belgen die nog niet geregistreerd zijn dat meteen te doen bij de dienst Burgerzaken van zijn/haar gemeente en wel vanaf 15 oktober. We moeten niet wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 om een nieuwe campagne te voeren. Die begint vandaag. Het zou daarom heel goed zijn mocht in de nieuwe bestuursakkoorden deze zin staan: ‘Het gemeentebestuur zal in het kader van haar participatiebeleid naar de burgers, de niet-Belgische EU en niet-EU die kiesgerechtigd zijn, maar in deze nog niet geregistreerd, op het moment van de inschrijving in de gemeente de registratieformulieren overhandigen. Voor niet-Belgische kiesgerechtigden die reeds ingeschreven zijn, maar nog niet geregistreerd als kiezer, wordt het formulier bij het eerstvolgende contact met de dienst Burgerzaken ter beschikking gesteld. 

 

De “ik stem ook” campagne bestaat uit de volgende organisaties: Orbit, De Wakkere Burger en Minderhedenforum

Print deze pagina
Terug naar het overzicht