Een echt antidiscriminatiebeleid

Discriminatie blijft ongestraft

Inspectiediensten staan aan de kant

7 op de 10 werkgevers werven liever geen mensen uit etnisch-culturele minderheden aan. 4 op de 10 Vlamingen vinden het aanvaardbaar dat herkomst meespeelt in de beslissing om iemand werk te geven. Discriminatie en racisme op de arbeidsmarkt zijn dagelijkse kost. Op papier heeft België een stevige antidiscriminatiewetgeving maar in de praktijk blijft discriminatie meestal ongestraft. De overheid trekt alleen de kaart van zelfregulering en sensibilisatie van werkgevers. 

Als slachtoffers of getuigen van discriminatie niet zelf klacht indienen, gebeurt er weinig. Maar veel slachtoffers stappen nooit naar meldpunten of inspectiediensten. Dat geeft de overheid het excuus om niet dwingend op te treden, want er zijn toch weinig klachten. De Vlaamse en federale inspectiediensten maken van de strijd tegen discriminatie geen prioriteit. Ze hebben ook onvoldoende bevoegdheden en instrumenten om discriminatie op te sporen, vast te stellen en te bestraffen.

Het Minderhedenforum wil:
- dat inspecties de bevoegdheden en middelen krijgen om discriminatie actief op te sporen en te bestraffen, met ambitieuze doelstellingen voor controles.
- hogere boetes en administratieve sancties, die echt ontradend werken, naast andere sancties zoals de terugbetaling van subsidies of het verlies van de beroepserkenning.
- dat personeelsdiensten van bedrijven en organisaties werk maken van cultuurneutrale selectieprocedures.

Print deze pagina