website_Tekstballon_pers

Wouter Van Bellingen wordt nieuwe directeur van het Minderhedenforum

Brussel 12 juni 2014 - Zoals eerder aangekondigd verlaat Naima Charkaoui het Minderhedenforum. Vanaf 1 juli volgt Wouter Van Bellingen haar op als directeur van de organisatie. Van Bellingen stapt dan ook uit de gemeenteraad van Sint-Niklaas. Hij verlaat de politiek en keert terug naar het bewegingswerk. Charkaoui stopt officieel op 31 augustus 2014.

Hüseyin Aydinli, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Minderhedenforum:
“Wij zijn ontzettend tevreden dat we na het vertrek van Naima Charkaoui een nieuwe sterke figuur vonden. Het beleid slaagt er vandaag niet in om de interculturele samenleving vaste grond onder de voeten te geven. De armoedecijfers en de stijgende werkloosheid onder mensen met een migratieachtergrond zijn daar het bewijs van. De rol van het Minderhedenforum als belangenverdediger van mensen én middenveldorganisaties uit etnisch-culturele minderheden neemt dus toe. Wouter is de geknipte man om de organisatie daarin verder te laten groeien.”      

Wouter Van Bellingen, nieuwe directeur Minderhedenforum:
“Het Minderhedenforum is een groeiend intercultureel middenveld met een team getalenteerde medewerkers. Ik heb er echt veel zin in om die ploeg te versterken. Als directeur van het Minderhedenforum wil ik vertrekken vanuit onze eigen kracht. Vanuit onze opgebouwde expertise en ons belang in de samenleving  moeten we een ruim draagvlak creëren voor onze thema’s. Zo ijveren we samen met de lidorganisaties voor een beleid dat rekening houdt met migratieachtergrond en dit in het belang van iedereen. Want het wordt tijd dat Vlaanderen diversiteit erkent als hefboom voor een welvarende en cultureel rijke samenleving."

Over Wouter Van Bellingen:
Wouter Van Bellingen (°1972) werd als zoon van Rwandese ouders door een Vlaams gezin geadopteerd.  Zijn maatschappelijk engagement ontdekte hij in het jeugdwerk (scouting, jeugdhuiswerking, …). Daar maar ook bij al zijn toekomstige engagementen vormde etnisch-culturele diversiteit steeds de rode draad. Bij het grote publiek werd Wouter in 2007 bekend als de eerste zwarte schepen van Vlaanderen. En nadat 3 koppels weigerde door hem gehuwd te worden wegens zijn zwarte huidskleur, zocht hij naar een positief en collectief antwoord op deze pure vorm van discriminatie en racisme. De georganiseerde massatrouwpartij op de Grote Markt van Sint-Niklaas bereikte daarna de internationale media en gaf zo verdraagzaamheid een gezicht als voorbeeld van hoe het wel kon. Als geëngageerde activist nam hij deel aan verschillende internationale conferenties van onder meer de Verenigde Naties. Na het verdwijnen van de partij Spirit zetelde hij eerst als schepen en daarna sinds 2013 als gemeenteraadslid voor de lokale partij SOS 2012 (Sociaal Onafhankelijk Sint-Niklaas).

Print deze pagina
Terug naar het overzicht