Minderhedenforum logo
RSS        home        contact          zoek       

web_broodkruimelU bent hier: beleid > media
 
Werking
_____________________
 

 

 

 

Het Minderhedenforum ijvert voor evenredige participatie en accurate beeldvorming van etnisch-culturele minderheden aan en in de mainstream media. Om deze doelstellingen te bereiken, heeft het Minderhedenforum in april 2004 TrefMedia opgericht.

lees meer over TrefMedia

 
Achtergrond
_____________________
 

RAPPORT : Witte media, hoe lang nog?

Een barometer over media en interculturaliteit in Vlaanderen

De VRT heeft haar voortrekkersrol slechts ten dele waargemaakt, een structureel overheidsbeleid minderheden en media is in Vlaanderen nog niet voor morgen en er is onvoldoende ruimte voor kwaliteitsjournalistiek en experiment inzake interculturaliteit. Dat zijn de opmerkelijkste conclusies die het Minderhedenforum kon trekken na een rondetafel over media&interculturaliteit op 25 november in Gent

Kroniek: 15 jaar actie voor minderheden en media ... een balans

15 jaar geleden, in 1993, werd de berichtgeving over etnische groepen in de Vlaamse media voor het eerst onderzocht. Beleidsaanbevelingen volgden. De Journalistenbond vaardigde richtlijnen uit. Wat is er 15 jaar later van geworden. Het Minderhedenforum maakt de balans op in een lijvig rapport.

Naar aanleiding van dit rapport organiseerde het Minderhedenforum een debat met Gianni Marzo (VRT), Ico Maly (KifKif) en Nico Carpentier (VUB).

Interculturele televisie

2007 is voorlopig hét jaar van de interculturele televisie. Voor ontspanningsprogramma's bekenden kleur. Man Bijt Hond won de eerste prijs voor de beste interculturele televisie. Ook 2008 zorgde voor een primeur: Rwina. Waarom kaapte Man Bijt Hond de prijs weg en wat met Rwina?

lees meer

Minderhedenmedia: een overzicht

Etnische media of minderhedenmedia blijven in Vlaanderen en Brussel beperkt tot enkele radiozenders of - programma's. Wie zijn ze en waarom zijn ze er?

lees meer

Contacteer de mediawerking van het Minderhedenforum voor meer informatie

 
Publicaties
_____________________
 
 
Nieuws                                     
 
Feestelijke prijstuitreiking van de IMADS 2011: 27 februari in 't Arsenaal  - Mechelen

Op 27 februari worden in 't Arsenaal in Mechelen de IMADs 2011 uitgereikt. De winaars zijn televisiemakers of journalisten die een verdienstelijk artikel schreven of reportage maakten over etnisch-culturele diversiteit. De line up is bekend.

lees meer

 
De Interculturele Media Awards 2011: hoe kan je als tv-maker of journalist winnen?

Al voor de vierde keer op rij reikt het Minderhedenforum - in naam van meer dan 1.500 verenigingen van etnisch-culturele minderheden - de IMADs uit. De IMADs zijn dit jaar een samenwerking tussen het Minderhedenforum, de Vlaamse Vereniging van Journalisten, 't Arsenaal Mechelen en Gen2020. Met de IMADs wil het Minderhedenforum meer en betere etnisch-culturele diversiteit in de media stimuleren.

lees meer

 

De beheersovereenkomst 2012-2016 voor de VRT gewikt en gewogen

Als het van de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT afhangt, dan trekt de Reyerslaan vanaf 2012 voluit de diversiteitskaart. Huidig minister van Media, Ingrid Lieten en gedelegeerd bestuurder van de VRT, Sandra De Preter ondertekenden afgelopen zomer de eerste beheersovereenkomst die voor diversiteit een apart hoofdstuk veil heeft. Dit tot grote tevredenheid van het Minderhedenforum, dat begin 2011 in het Vlaams parlement had gepleit voor meer aandacht voor diversiteit op de VRT. Nu de VRT in haar nieuwe beheersovereenkomst diversiteit “centraal zet in de organisatie”, kan die wens werkelijkheid worden. In een nota wikt en weegt het Minderhedenforum, samen met andere belangenorganisaties de intenties uit de beheersovereenkomst 2012 – 2016.

lees meer

 
Waarom Triq Slama Mohamed goede televisie is over diversiteit (column op deredactie.be)

Televisie in Vlaanderen is één reality-poel. Mijn hersencellen sterven exponentieel af als ik voorbij het zoveelste geïmporteerde drama zap. Gelukkig zit er ook geregeld een parel tussen. Zo ben ik - wat had u verwacht - een superfan van Triq Slama Mohamed. Reis in Vrede. Dit tweeluik (Canvas, 13 en 20 december) volgt Mohamed Abdeslam, een 73-jarige Marokkaan die in de jaren ’60 uit Marokko naar België emigreerde. In de documentaire bezoekt Mohamed enkele plaatsen die in zijn leven belangrijk waren. Ik heb vooral uitstekende televisie over diversiteit gezien.

lees meer

 

WEDSTRIJD: Kleur je media!

Media op zoek naar Pjotr en Fatima

De media zijn te wit. De Cel diversiteit van VRT en mediarte.be, het sociaal fonds van de private audiovisuele sector willen daar wat aan doen. In dit leuke spotje vragen ze jongeren uit etnisch-culturele minderheden te kiezen voor een mediaopleiding.

Dit spotje won vorig jaar de 'Kleur je media' wedstrijd, een wedstrijd voor studenten die scholieren willen aanzetten tot het kiezen voor een mediaopleiding. Meedoen aan de wedstrijd kan nog tot 5 februari.

Lees meer

 
oudere berichten