Minderhedenforum logo
RSS        home        contact          zoek       

web_broodkruimelU bent hier: beleid > antidiscriminatie
 
DISCRIMINATIE: Zelforganisaties krijgen stoomcursus discriminatiebestrijding

21/06/2010 - Sinds enkele jaren heeft ons land een antiracismewet, een algemene discriminatiewet, een genderwet en een decreet op Vlaams niveau. Een degelijke bescherming tegen discriminatie, zou je denken. Toch maakt slechts een fractie van de slachtoffers van discriminatie gebruik van die wettelijke bescherming. En ook op bemiddeling wordt nog te weinig een beroep gedaan. Omdat het Minderhedenforum gelooft in zowel bemiddelen als procederen, organiseerden we eind mei een vorming discriminatie voor onze leden. Verslag van een interessante ontmoeting met de nieuwe meldpunten discriminatie en met een juridisch expert.

lees meer

_
 
WONEN: Laat discriminatie geen kind aan huis zijn op de woningmarkt

01/04/2010 - Een undercoverreportage in het consumentenprogramma VOLT maakte woensdag overduidelijk dat discriminatie op de woningmarkt schering en inslag is. Etnisch-culturele minderheden vinden vaak moeilijk een huurhuis of appartement, omdat ze in de ogen van de verhuurder hun naam, afkomst of huidskleur niet mee hebben. Het is schokkend dat 9 op 10 immobiliënkantoren uit de reportage er geen graten in zien om systematisch in te gaan op discriminerende vragen van klanten. De wijdverbreide discriminatie in onze samenleving die etnisch-culturele minderheden al lang aanklagen, is dus allerminst een waanbeeld. Nogmaals blijkt dat zonder simulatietesten discriminatie grotendeels onzichtbaar blijft. Formele klachten van discriminatie zijn dus slechts het topje van de ijsberg.
lees de volledige opinie
lees het persbericht

 
_____________________
 

Hoofddoeken

Lokale verbodsbepalingen gericht op de hoofddoek zijn een vorm van indirecte discriminatie. Ze ontzeggen een grote groep vrouwen kansen op werk en degelijk onderwijs.
lees meer

Actieplannen tegen racisme

Bij racistisch geweld reageert de politiek met sterke morele verontwaardiging. De goedkeuring en uitvoering van een Nationaal actieplan tegen racisme en de volledige uitvoering van het federaal actieplan tegen racistisch en antisemitisch geweld laten echter al jaren op zich wachten.
lees meer

 
Publicaties
_____________________
 

Advertentie hoofddoek- 2007
Zonder Haat Straataffiche - 2007

campagne 'Elke allochtoon voetballer' - 2007

Racisme en discriminatie echt aanpakken (pdf) - 2006

Debat over discriminatie op Open Forumdag (pdf) - 2006

 
Nieuws                                       
_____________________
 
"Nieuwe wegen in de strijd tegen discriminatie nodig"
10/12/2009 - Het Minderhedenforum, de koepel van etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel, is geschokt door het onderzoek van Sein dat 1 op 5 Limburgse bedrijven liever geen allochtoon in dienst neemt. Voor mensen met een andere huidskleur is dit in tijden van jobschaarste bijzonder demotiverend.
lees meer
 

 

 
 
en verder ...