website_Tekstballon_pers MF_web_finaal

Stadsmonitor: Minderhedenforum reageert op cijfers tewerkstelling

Amper 1 op 10 mensen die bij de stad werkt heeft een migratieachtergrond, bij de politie zakt dit cijfer naar 5 procent. Dit terwijl hun aandeel in de beroepsbevolking klom tot 31%. Dat lezen we in de vijfde editie van de stadsmonitor. Nu de houding van de bevolking tegenover diversiteit licht positiever wordt, moet zich dat vertalen in een dwingender diversiteitsbeleid en in cijfermatige resultaten.
 
De stedelijke overheden moeten als grote werkgevers het goede voorbeeld geven inzake diversiteit. ‘In geen enkele stad is het personeelsbestand een afspiegeling van de beroepsbevolking. En de etnische kloof groeit nog steeds. Het aandeel personen met migratieachtergrond in het personeel steeg op vier jaar tijd maar half zo snel als de stadsbevolking (3 tegenover 6 procentpunt). De enig juiste conclusie is dat het huidige beleid beter moet,  stelt het Minderhedenforum.

‘Vandaag is nochtans veel mogelijk: de stad kan afwijken van diplomavoorwaarden, zichzelf streefcijfers opleggen, voorbereidende programma’s of andere positieve acties invoeren,  levensbeschouwelijke tekenen toelaten, taalondersteuning aanbieden…. Maar niets moet. Het integratiepact dat de Vlaamse Regering aankondigde moet de hefboom worden voor een meer dwingend beleid. Zodat wat kàn ook de regel wordt. En eindelijk leidt tot resultaten.  

Niet onze vriend

Bij de politie is het probleem ronduit dramatisch. ‘5 procent mensen met een migratieachtergrond bij de politie is maar liefst 6 keer lager dan het eigenlijke aandeel bij de beroepsbevolking’, weet het forum. Toch verrassen de cijfers niet na recente berichtgeving over het kwakkelende interne diversiteitsbeleid in korpsen en racisme ten aanzien van agenten met andere roots . 

‘Nochtans moet een goed functionerende politie in steden per definitie divers zijn en voeling hebben met wat er leeft en broeit. Diversiteit in het korps is nodig wil de politie de vriend zijn van àlle bevolkingsgroepen,’ stelt Minderhedenforum. 

Het forum wil daarom ook bij de politiediensten streefcijfers zien in functie van de etnische  diversiteit van de bevolking. ‘Dat vergt een cultuuromslag. Die krijg je alleen als je snel een kritische massa aan mensen met een migratieachtergrond kan binnen halen. En houden. Dat wil zeggen dat je nultolerantie ten aanzien van racisme ook toepast in je tuchtreglement.
Dat de houding tegenover diversiteit wel positiever werd, illustreert voor de organisatie dat de steden en de politie achterop hinken. ‘Terwijl in 2011 slechts 43,4 procent positief stond tegenover diversiteit, blijkt dat vandaag 48,2 procent te zijn.’

Gekleurde, stedelijke armoede

Tot slot bekijkt het Minderhedenforum de armoedecijfers die de Stadsmonitor publiceert. ‘Aantal geboortes in kansarm gezin is dubbel zo hoog in centrumsteden dan gemiddeld in Vlaanderen.  Iedereen onderkent vandaag dat stedelijke armoede, gekleurde armoede is. Die constataties gecombineerd de lage tewerkstellingscijfers bij de stad en de politie moeten een sense of urgency veroorzaken bij beleidsmakers. De stad is de grootste werkgever die mensen door een inkomen uit de armoede kan helpen. Neem verantwoordelijkheid en maak daar werk van, klinkt het resoluut.

 

Print deze pagina
Terug naar het overzicht