website_Tekstballon_pers MF_web_finaal

Is opkomen voor minderheden uit de mode?

Is opkomen voor de rechten van minderheden niet meer van deze tijd? Hangt er een bedorven geur boven solidariteit? Wie er sommige krantencommentaren en lezersbrieven op naleest, zou dat wel gaan denken. Het Minderhedenforum spande op 28 juli een proces aan tegen de Landense burgemeester Gino Debroux en de door hem ingeschakelde dj Jos omdat zij met 14.400 watt luide muziek woonwagenbewoners trachtten te verjagen. Dat wordt ons niet door iedereen in dank afgenomen. Een opiniestuk in Het Laatste Nieuws van 29 juli liegt er niet om. Daarin heet het “compleet van de pot gerukt” te zijn om “met overheidsgeld” juridische stappen te zetten tegen deze wanpraktijk.

De betreffende journalist reikt ver buiten de kaders van het onderwerp wanneer hij de nieuwe Vlaamse minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) er bovendien toe oproept meteen maar flink te snoeien in de middelen van het Minderhedenforum. Disproportioneel of compleet van de pot gerukt, zullen we maar zeggen. Hier wordt de man gespeeld en niet de bal.

Elke kritische reporter mag het Minderhedenforum aanvallen, maar dan liefst na enige doorlichting van onze werking. Wij vertegenwoordigen 17 koepels van 1700 etnisch-culturele verenigingen en verdedigen de mensenrechten van hun leden en alle etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen. Is dat allemaal niet de moeite? Moet dat in één emotionele ruk van tafel worden geveegd?

Het Minderhedenforum steunt inderdaad op overheidsgeld en dat heeft een goede reden. De overheid heeft er voor gekozen de rechten te garanderen van zij die zich moeilijk zelf kunnen verdedigen of er niet de juiste kanalen toe vinden. Om die reden bestaan er ook pro deo-advocaten en ombudsdiensten, waarop ook – ik zeg maar wat - blanke, Vlaamse journalisten beroep kunnen doen.

De opiniemaker in kwestie vindt het allemaal wel welletjes geweest met dat gedoe van die dj en die burgemeester in Landen. Hij vindt dat deze “povere figuren” hun lesje wel geleerd hebben en we het daarbij moeten laten. Hij meent in het hoofd van onze directeur Wouter Van Bellingen te kunnen kijken die “met zichtbaar plezier een weerloze socialist (Debroux) onder de zoden schoffelt”.

Wel, wij scheppen er geen enkel plezier in mensen aan te vallen, maar verdedigen wel met zichtbare betrokkenheid de rechten van mensen die niet altijd gehoord worden. Van woonwagenbewoners ook, waarvan sommige Vlamingen – ver weg van een grasveld in Landen - menen te weten dat zij crimineel, vuil of toch ten minste zo lastig zijn dat zij als ongedierte mogen worden verjaagd. Niet met een boete of na een politieoptreden, maar met pestdecibels. Op een samenleving die dit ongestraft laat, grijpen wij in.

Het is zomer en feestgangers leven zich uit op festivals en zijn grasvelden. Uw zonen en dochters laten er dezer dagen blikjes en bekers, half opgepeuzelde friet en te goedkope Quechua-tentjes achter, mogelijk stallen enkelen zich illegaal op een lap grond buiten de weide. Mag de politie hen dan wegpesten met een deejay in de vroege morgen? Tegen zijn eigen politiereglement in? Mag de betrokken burgemeester hen in de pers afschilderen als onhandelbaar tuig? Zou u daarover niet verontwaardigd zijn?

Zolang er wat schort aan de beeldvorming over minderheden, zijn wij verplicht om opiniestukken te pennen, tijdens werkuren die door de overheid worden betaald. Zolang minderheden niet worden behandeld volgens de wetten van de Belgische staat zal het Minderhedenforum hun rechten verdedigen. Niet alleen via debatten en vormingen, maar waar het moet ook langs resultaatgerichte, juridische acties. We zouden niet willen dat uw belastinggeld vrijblijvend wordt besteed. 

Print deze pagina
Terug naar het overzicht