Minderhedenforum logo
RSS        home        contact          zoek       

web_broodkruimelU bent hier: Type broodkruimel hier
 
Discriminatie kost politici stemmen
Politici weten niet welke noten etnisch-culturele minderheden moeten kraken. Het Minderhedenforum maakt daarom morgen, exact één jaar voor de verkiezingen, een lijst bekend met hun verzuchtingen. Centraal staat de eis voor een antidiscriminatiebeleid met tanden. “Politici zullen stemmen verliezen als ze deze lijst links laten liggen”.
 
“Vooral in steden kan de stem van Fatima of Pjotr voor een verschuiving zorgen.” Ongeveer 27 procent van het Antwerpse kiezerspubliek, 15 procent in Leuven, 17 in Gent, 25 procent in Genk en maar liefst de helft van de Brusselse kiezers behoort tot etnisch-culturele minderheden”, aldus de directeur van het Minderhedenforum Naima Charkaoui.

Coalities in steden, en dan vooral de grotere, komen onder druk als politici hun oor niet te luister leggen bij etnisch-culturele minderheden, weet het Minderhedenforum. “Politici kunnen het zich nu niet veroorloven om hen te negeren. Daarom sleutelden we aan een plan dat hun gevoeligheden in kaart brengt. Vandaag krijgen de partijen de integrale tekst.”

Over het stemgedrag van etnisch-culturele minderheden is officieel weinig bekend. Toch kunnen we stellen dat hun stem zowat het hele politieke spectrum beslaat. Een constante drijft in gesprekken boven: het huidige antidiscriminatiebeleid is voor velen te soft. Het moet haar op de tanden krijgen en verder gaan dan sensibiliseren.

Discriminatie

Immodiscriminatie moet stoppen. “ Mensen zijn het beu om noodgedwongen in tweederangsbuurten te wonen omdat ze nergens anders kunnen huren. “Gemeenten moeten boetes geven aan wie de huurprijs niet afficheert. Nu vragen verhuurders zonder verpinken een hogere prijs aan etnisch-culturele minderheden. Toezicht hierop moet dringend aangepakt worden.”

Ook de flagrante discriminatie op de arbeidsmarkt of in de horeca weegt zwaar op de moraal. Harder optreden tegen discriminatie moet dus een topprioriteit worden voor de stadsbesturen”, stelt Charkaoui.

Het Minderhedenforum gaat verder op de ingeslagen weg. De minderheden willen dat elke gemeente en stad na de stembusgang van volgend jaar een non-discriminatie en diversiteitsclausules in de bestekken van overheidsopdrachten opneemt. Zo zullen bedrijven die een overheidsopdracht in de wacht willen slepen, werk moeten maken van kleur op de werkvloer.

Partijen moeten ook weten dat het hoofddoekenverbod zwaar op de maag ligt bij velen. “Overal in het land duikt het op. Ook dit is discriminatie, helaas al ingebakken bij velen. Wij vragen ons oprecht af: waarom de hoofddoek een issue is? Op de arbeidsmarkt telt: correcte resultaten leveren. Wat je op het hoofd draagt,maakt niet uit. Dit verbod is dus gebaseerd op angst en niet op feiten.” aldus Charkaoui.

“Discriminatie moet aangepakt worden. Iedereen heeft altijd de mond vol ronkende verklaringen,” klinkt het. “Welnu, de etnisch-culturele minderheden zeggen: weg met de fluwelen handschoenenaanpak. Om de strijd écht aan te binden, willen wij concrete maatregelen die iedereen toegang geven tot gelijke kansen. Daarom krijgt elke partij vandaag ons memorandum.”