Minderhedenforum logo
RSS        home        contact          zoek       

web_broodkruimelU bent hier: home>kandidatenmet migratieachtergrond
 
 
 
Meer kandidaten met migratieachtergrond op 14 oktober

Steeds meer mensen met een migratieachtergrond duiken op in de kieslijsten van de partijen. Dat blijkt uit cijfers van het Minderhedenforum. ‘Meer diversiteit op de lijsten is een voorwaarde om divers kieskeurig te kunnen stemmen op 14 oktober’, zegt directeur van het Minderhedenforum Naima Charkaoui.


Het Minderhedenforum ziet op alle lijsten van de 13 Vlaamse centrumsteden 9.46 procent kandidaten met een migratieachtergrond, terwijl dit aantal in 2006 bleef steken op 7.18 procent. ‘De trend die onze analyse weergeeft, vinden we terug bij alle partijen en in alle centrumsteden’, zegt Charkaoui. ‘De politiek maakt duidelijk een inhaalbeweging, en is nu ongeveer halverwege.’
Opmerkelijk dus dat niet alleen de linkse partijen zoeken naar een diverse mix op hun kandidatenlijst, ook de centrumpartijen maken er een punt van.

Zowel CD&V als Open VLD schommelen rond de 9%. Pvda blijft, zoals in 2006, de partij met de meeste kandidaten met diverse roots (16.5%). Groen (13.40%) steekt de sp.a (10.78%) voorbij en komt zo op de 2de plaats. Daarop volgen CD&V en Open Vld en N-VA. Vlaams Belang vormt de hekkensluiter en blijft hangen op minder dan 2%.

Het Minderhedenforum telt voorts beduidend meer namen van Turkse en Oost-Europese origine op de kandidatenlijsten van de partijen uit de 13 centrumsteden. ‘In totaal vinden we vandaag 61 kandidaten met Turkse naam terug. Terwijl dat er in 2006 maar 37 waren. De lokale politiek vond ook de weg naar de mensen met een Oost-Europese achtergrond. Hun aanwezigheid op de verkiezingslijsten neemt toe van 10 naar 31,’ zegt de directeur van het Minderhedenforum.
Meer kleur op de lijsten betekent ook meer kleur op de politieke agenda.

Toch zegt het Minderhedenforum dat ‘ook politici zonder migratieachtergrond gelijke kansen en diversiteit op de agenda kunnen en moeten zetten. De roep naar meer kleur op de lijst mag niet betekenen dat mandatarissen met een migratieachtergrond opgesloten worden in minderhedendossiers. Niettemin zijn we ervan overtuigd dat een echte democratie de diversiteit van de bevolking moet weerspiegelen.’


‘Wij roepen de kiezer op om naast kleurig, ook kieskeurig te stemmen op 14 oktober. De partijen zochten en vonden een mix van ervaring en frisheid binnen de groep van kandidaten met een migratieachtergrond. De tijd van de “excuusallochtoon” is voorbij. Eindelijk kan iedereen kiezen voor de persoon die de meeste kwaliteiten heeft en het lokale beleid zo een nieuw intercultureel elan kan bieden,’ stelt Charkaoui.